Oogproblemen:

De juiste lenzen kunnen droge ogen voorkomen!

 

Ik heb een aantal jaren zonder problemen zachte lenzen gedragen, maar enkele maanden geleden kreeg ik last van geïrriteerde, droge ogen. Op de duur werd het zo erg dat ik mijn lenzen uit moest laten en al op het punt stond weer een bril aan te schaffen. Behalve dat mijn man mij aantrekkelijker vindt zonder bril, raakte ik hem, mijn bril bedoel ik, in het verleden ook altijd kwijt, dus u begrijpt dat ik daar tegenop zag. Gelukkig raadde mijn oogarts mij aan naar de optometrist te gaan. Nu draag ik zonder problemen Xtralenzen.

R. de Groot, Den Haag

 

"Het is bekend dat zachte lenzen op den duur problemen kunnen veroorzaken. Eén daarvan is uitdroging, waardoor de ogen geïrriteerd raken. Soms verdwijnt deze irritatie snel en is de aandoening dus relatief onschuldig, maar vaak is het een voorteken van ernstige medische problemen - zoals een ontsteking van het hoornvlies of een afstoting door het oog van de lens. Wie lenzen draagt en geregeld last heeft van droge ogen, moet zeker een (oog)arts of optometrist/opticien raadplegen. De meest voorkomende symptomen van droge ogen zijn: men ziet alles door een waas en de ogen zijn rood of branderig, waardoor men de neiging krijgt steeds in de ogen te wrijven. Doordat de ogen droog zijn en er dus niet voldoende traanvocht is, trekt de lens vacuüm en wordt dan in feite een soort zuignap. Dode oogcellen, oud vocht en stofwisselingsgassen, zoals kooldioxide, kunnen niet worden afgevoerd en vormen zo een voedingsbodem voor bacteriën, met alle gevolgen van dien."

"Droge ogen worden in het algemeen gezien bij mensen die lenzen dragen en met computers werken of vaak geconcentreerd naar één punt staren, zoals het geval was bij mevrouw De Groot, die veel borduurt. Helaas kan men dit probleem niet oplossen door minder lang de aandacht op het werk te richten of vaker met de ogen te knipperen. Het wordt namelijk veroorzaakt door de lens zelf, omdat deze indroogt. De enige remedie is het dragen van de juiste lenzen."

Joke de Beijer, oogarts te Rotterdam

Sommige dragers van lenzen zullen problemen negeren, omdat men bang is dat de arts of opticien/optometrist zal adviseren nooit meer lenzen te dragen. Dit is echter in de meeste gevallen een ongegronde angst.

Stuur een e-mail naar of bel met Eculens, of neem contact op met een van de bij ons aangesloten optometristen/opticiens (zie knop bovenaan deze pagina).

"Met de Xtralens nooit meer last van geïrriteerde ogen!"
© Eculens - Xtralens