Tips: inzetten

 

 

 

Uiteraard is het inzetten - en uitnemen - van de lenzen iets wat u al samen met uw optometrist of opticien hebt geoefend, voordat u de Xtralenzen mee naar huis hebt genomen. En uiteraard kunt u altijd terecht bij uw optometrist of opticien als u nog meer begeleiding nodig hebt. Het onderstaande is bedoeld als geheugensteuntje.

Voorbereiding

Kies voor het inzetten van de Xtralenzen een rustige ruimte, waar u niet gestoord zult worden, en met voldoende plek om de handelingen ongehinderd te kunnen verrichten.
Zet eerst alles klaar:

•desinfecterende zeep
•een schone, pluisvrije handdoek
•het houdertje met de Xtralenzen
•de Xtralensvloeistof
•een opengevouwen tissue
•een spiegel
Het spreekt vanzelf dat het inzetten van de Xtralenzen onder de meest hygiënische omstandigheden moet plaatsvinden.

Was eerst uw handen met de desinfecterende zeep en droog ze met de schone, pluisvrije handdoek, voordat u de lenzen aanraakt.
Gaat u de lenzen direct na het ontwaken inzetten, verwijder dan eerst de "slaap" uit uw ogen en van uw oogleden; gebruik daarvoor alleen een fysiologische zoutoplossing. Dep de ogen droog met de pluisvrije handdoek of de tissue.
Zet de spiegel op een plaats waar u geen last hebt van lichtinval (van lamp of zon). ***
Neem tussen duim en wijsvinger een van de lenzen voorzichtig uit het houdertje; vermijd de lens aan te raken met uw nagels of langs de rand van het houdertje te schuiven. U weet dat een Xtralens een uiterst glad oppervlak heeft; zou dit beschadigd raken, dan zou het draagcomfort minder worden.
Vindt u de lens niet vochtig genoeg, spoel deze dan af met een fysiologische zoutoplossing. Leg de vochtige lens vervolgens met de bolle kant op uw droge wijsvinger.
*** Waarschijnlijk zult u snel in staat zijn uw lenzen in te zetten zonder hulp van een spiegel, maar zeker in het begin heeft u deze echt nodig.

Het eigenlijke inzetten

De kans dat uw beide Xtralenzen precies dezelfde maat hebben, is bijzonder gering. U moet dus vanaf het begin goed onthouden welke lens bij welk oog hoort en ervoor zorgen dat ze op de juiste plek (links of rechts) in het houdertje zijn opgeborgen.

Breng de wijsvinger met de lens langzaam naar het juiste oog, terwijl u met uw andere oog via de spiegel strak naar de lens blijft kijken.
Trek net voordat uw wijsvinger uw oog bereikt met de middelvinger van dezelfde hand het onderste ooglid iets naar omlaag en trek gelijktijdig met de wijsvinger van de andere hand het bovenste ooglid - en daarmee de oogharen - iets omhoog; hiermee wordt knipperen van het oog tijdens het inzetten voorkomen. Breng vervolgens de wijsvinger met de lens naar het midden van het oog; blijf strak vooruit kijken en knipper niet voordat de lens goed op het oog ligt.
Zodra de lens goed op het oog ligt, laat u beide oogleden los en knippert u voorzichtig enkele malen (zie ook Gewenning).
Herhaal vervolgens alle handelingen voor het inzetten van de tweede lens.

Wat te doen als het niet direct lukt

Soms kunt u na het inzetten van de lens een irritant of pijnlijk gevoel ervaren. Waarschijnlijk zit er dan een stofje of haartje achter de lens. U moet dan nooit in het oog wrijven, want dan zal het hoornvlies geïrriteerd raken (zie ook Woordenboek). Doe het volgende:

Haal de lens eruit (zie ook Uitnemen) en maak deze schoon met de Xtralensvloeistof; spoel de lens vervolgens met een fysiologische zoutoplossing af en zet hem opnieuw in, zoals hiervoor beschreven.

Mocht u tijdens het inzetten de lens onverhoopt laten vallen, raak dan niet in paniek en herhaal alle hiervoor beschreven handelingen (raadpleeg ook Gevallen).

 

"De Xtralens: makkelijk in te zetten!"
© Eculens - Xtralens