Tips: gewenning

 

 

 

Wie al eerder harde lenzen heeft gedragen, zal het wellicht bevreemden dat bij de Xtralenzen geen draagschema wordt verstrekt. Een specifiek draagschema is voor deze lenzen echter niet nodig omdat ze al direct voor lange(re) tijd kunnen worden ingehouden. Dit heeft alles te maken met de zorgvuldige metingen en aanpassingen die speciaal voor uw lenzen zijn verricht (zie ook Xtralens). De lenzen worden precies op maat gemaakt voor uw ogen en zijn ondanks het harde materiaal zeer comfortabel.

Individueel advies

Voordat de optometrist/opticien die uw lenzen heeft aangepast, deze defintief zal afleveren, wordt tijdens de laatste aanpassing met behulp van een zogeheten spleetlamp of microscoop vastgesteld of de circulatie van het traanvocht onder de lenzen in uw ogen voldoet aan de richtlijnen die voor de Xtralenzen gebruikelijk zijn en of de lenspositie de juiste is. Voldoet dit alles aan de door Eculens gestelde voorwaarden voor de Xtralenzen en kunt u met de lenzen in ook al redelijk scherp zien, dan zal de optometrist of opticien een individueel advies geven over de periode van gewenning.

En u zult merken dat de speciaal op maat gemaakte Xtralenzen snel wennen omdat ze vanwege de juiste pasvorm niet elke keer dat u met de ogen knippert zullen irriteren, zoals dat wel het geval was bij de conventionele harde lens.

Knipperen en de gewenning

Gemiddeld knippert u met uw ogen ongeveer twaalf maal per minuut. Door deze bewegingen - van de oogleden - wordt het heldere traanvocht, dat wordt afgescheiden door een klier boven de buitenste ooghoek, over de oogbol verspreid en zo wordt voorkomen dat het hoornvlies uitdroogt. De eerste dagen dat u de Xtralenzen draagt, zult u wat vaker met de ogen knipperen, omdat de ogen aan het vreemde voorwerp moeten wennen en omdat u nog niet scherp ziet (het beeld is instabiel en waterig). Maar daarover hoeft u zich niet ongerust te maken; dit is volkomen normaal. Een van de specifieke voordelen van de Xtralens is dat het aantal knipperbewegingen dat uw oog maakte voordat de lens werd ingebracht, zich automatisch en snel zal herstellen; meestal wordt dit aantal niet meer of minder. Al snel tijdens de gewenningsperiode zult u dus al minder vaak met de ogen knipperen en wordt het beeld scherp.

 

"De Xtralens: snel gewend!"
© Eculens - Xtralens