Tips: cosmetica

 

 

 

Wie Xtralenzen gaat dragen en graag de ogen opmaakt, kan dat zonder bezwaar blijven doen. Ook de huid rond de ogen kan normaal worden verzorgd met middelen als crèmes en lotions.

Om te voorkomen dat u uw lenzen bij het aanbrengen of verwijderen van make-up beschadigt, moet u echter wel een aantal zaken in acht nemen.

Het aanbrengen van cosmetica

Voordat u oogmake-up of huidverzorgingsmiddelen rond uw ogen aanbrengt, moet u altijd eerst de lenzen inzetten.

Gebruik vlak voordat u de lenzen gaat inzetten geen handcrème, omdat de kans bestaat dat er sporen van de vettige substantie op de lenzen achterblijven (zie ook Het inzetten van de Xtralenzen - Voorbereiding).

Het verwijderen van cosmetica

Voordat u de oogmake-up of huidverzorgingsmiddelen verwijdert, moet u altijd eerst de lenzen uitnemen en zorgvuldig opbergen (zie ook Het uitnemen van de Xtralenzen). U vermijdt zo dat de lenzen in aanraking komen met verzorgingsproducten en met bijvoorbeeld wattenbolletjes of tissues.

Gebruik de juiste producten

Het is verstandig alleen oogmake-up op waterbasis te gebruiken; de oliën in andere producten kunnen de lenzen tijdens het dragen vervuilen, waardoor u alles door een waas zult gaan zien.

Wees vooral voorzichtig met het aanbrengen van mascara op de oogharen van beide oogleden. Door het knipperen kan de mascara op de lenzen komen.


Het beste kunt u de zogeheten hypoallergenische producten op waterbasis gebruiken. Laat u goed informeren door een drogist of schoonheidsspecialiste over geschikte cosmetica voor contactlensdragers.


Er zijn ook huidverzorgingsmiddelen op waterbasis te koop.

Nog meer tips

Tip 1:
Gebruikt u een haarlak, spuit deze dan bij voorkeur op uw kapsel voordat u de lenzen inzet. Draagt u uw lenzen en wilt u uw kapsel herstellen en met lak behandelen, dan moet u tijdens het spuiten - en bij voorkeur nog iets langer - de ogen gesloten houden.

Tip 2:
Zit u thuis of bij de kapper onder een droogkap, knipper dan geregeld met uw ogen. Door het knipperen wordt het traanvocht goed over de oogbol verspreid, zodat het hoornvlies door de warme lucht niet kan uitdrogen en uw lenzen gaan irriteren.

Tip 3:
Het spreekt wellicht vanzelf, maar uiteraard moet u ervoor zorgen dat uw lenzen niet in contact komen met verzorgingsproducten als nagellak en aceton. Deze kunnen het materiaal waarvan uw lenzen zijn gemaakt ernstig beschadigen. Wees ook voorzichtig met lotions, eau de toilette, eau de cologne en parfums.

En tot slot:


Tip 4:
Schroom niet uw optometrist of opticien vragen over lenzen en cosmetica te stellen. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.

 

"De Xtralens en cosmetica!"
© Eculens - Xtralens